+30 210 96 39 390

Επικοινωνήστε μαζί μας

Δευ - Παρ: 9:00 - 17:30

Διαθέσιμοι καθημερινά

4 ήμερη Εκδρομή Λήμνος “Αγ. Πνεύματος”

logo-heart-light

4 ήμερη Εκδρομή Λήμνος "Αγ.Πνευματος "

20 - 23 Ιουνίου 2021
Εγγραφή χωρίς προκαταβολή !!!!

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Εκδρομής

Από φωτιά και λάβα 

4 ημέρες

Ατέλειωτες αμμουδιές και μαγικά ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο, μονοπάτια από λάβα και αλλόκοτα ηφαιστειακά τοπία, μυστηριώδεις αμμόλοφοι στη μέση του πουθενά. Ένα κάστρο γεμάτο ελάφια και θρυλικές διαδρομές σε πανάρχαιες πολιτείες στα χνάρια θεών και ηρώων. Η Λήμνος γεννήθηκε από τα ηφαίστεια που κάποια εκατομμύρια χρόνια πριν διαμόρφωσαν, σε μεγάλο βαθμό, το σημερινό Αιγαίο, δεν απορεί λοιπόν κανείς πώς οι αρχαίοι της κάτοικοι λάτρεψαν τον Ήφαιστο, τον θεό της φωτιάς. Σήμερα ηφαίστεια μπορεί να μην έχει πια. Όμως το χώμα της είναι που δίνει στο κρασί της την ιδιαίτερη γεύση του, και τα πετρώματά της κάνουν τους γεωλόγους να τρίβουν τα μάτια της. Σαγηνευτική αντίθεση στο «εκρηκτικό» παρελθόν φέρνουν τα δροστερά, κρυστάλλινα νερά στις αμμουδιές της Λήμνου, από την πρωτεύουσα Μύρινα και την Αυλώνα μέχρι το Κέρος στα δυτικά και το ονειρικό Γομάτι στον βορρά. Για όλα αυτά, κι ακόμα περισσότερα, ένα ταξίδι στη Λήμνο είναι μια αποκάλυψη που ποτέ δεν περίμενες και ποτέ δεν θα ξεχάσεις.

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Λήμνο. Άφιξη στο νησί και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας Porto Plaza 4* στον Κάσπακα για ξεκούραση .

Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και ξεκινάμε την εξερεύνηση του νησιού! Η πρώτη μας επίσκεψη γίνεται στο χωριό Πορτιανό (ή Πορτιανού), όπου θα δούμε (εξωτερικά) το σπίτι όπου διέμεινε ο διάσημος Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ. Επίσης θα δούμε και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Και το ίδιο το χωριό ωστόσο αποτελεί ένα υπαίθριο λαογραφικό μουσείο, όπως θα διαπιστώσουμε με μία βόλτα στα καλντερίμια το. Προσέξτε ιδιαίτερα τις πόρτες των σπιτιών, κάποιες είναι αληθινά κομψοτεχνήματα! Επόμενος σταθμός μας είναι η Νέα Κούταλη με το όμορφο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας. Το μουσείο εξιστορεί την θαλασσινή παράδοση του χωριού, που ξεκίνησε από την παλιά πατρίδα των κατοίκων του, το νησάκι της Κούταλης στην Προποντίδα (σήμερα λέγεται Εκινλίκ) και συνεχίστηκε στη Λήμνο. Όπως θα μαντέψατε, από το νησάκι της Κούταλης καταγόταν και ο διάσημος παλαιστής Παναγής Κουταλιανός!

Κότσινα

Συνεχίζουμε στον παραθαλάσσιο Κότσινα, στη βόρεια πλευρά της Λήμνου, όπου θα κάνουμε στάση στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Το ίδιο το εκκλησάκι δεν εντυπωσιάζει, αυτό που το κάνει ξεχωριστό όμως βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. Μια υπόγεια πηγή γλυκού νερου (αγίασμα), οι μαρτυρίες για την ύπαρξη της οποίας χρονολογούνται ήδη στα βυζαντινά χρόνια. Η θέση της εκκλησίας και της υπόγειας πηγής της αποτέλεσαν τον κύριο λόγο για να χτιστεί εδώ το Κάστρο του Κότσινα, μέσα στα όρια του οποίου συναντάμε και το αγίασμα. Η κατάβαση γίνεται από μια πετρόκτιστη σήραγγα με 64 σκαλοπάτια, η οποία μας φέρνει σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Αν και η σήραγγα φωτίζεται από ηλεκτρικές λάμπες, η αίσθηση της κατάβασης είναι λίγο απότομη και δημιουργεί σε κάποιους μια κλειστοφοβική αίσθηση. Αφήνει ωστόσο μία αίσθηση πως μεταφέρεσαι πίσω στον χρόνο! Ακριβώς έξω από τον ναό θα δούμε και το άγαλμα της Μαρούλας, της Λημνιάς ηρωίδας που έσωσε το κάστρο από την πολιορκία των Τούρκων το 1478.

Ιερό των Καβείρων

Η επόμενη στάση μας μας ταξιδεύει χιλιετίες πίσω στον χρόνο. Ερχόμαστε στο Ιερό των Καβείρων, έναν από τους πιο σημαντικούς απόκρυφους λατρευτικούς χώρους της αρχαιότητας. Γνωστό μόνο στους μυημένους και καλά κρυμμένο από τα μάτια των αμύητων. Εδώ τιμούσαν τους Καβείρους, απογόνους του Ηφαίστου, του θεού-προστάτη της Λήμνου. Είναι το παλαιότερο αρχαϊκό ιερό που έχει ανασκαφεί στην Ελλάδα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος (όπως και η γειτονική Ηφαιστεία με το αρχαίο θέατρο) εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων. Ακριβώς κάτω από το ιερό βρίσκεται και η Σπηλιά του Φιλοκτήτη, του περίφημου αρχαίου ήρωα που χωρίς εκείνον (ή μάλλον, χωρίς τα όπλα του) υπήρχε χρησμός πως δεν θα έπεφτε ποτέ η Τροία!

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής θα μάθουμε πολλά για την τέχνη της λημνιάς αγγειοπλαστικής στο χωριό Κοντοπούλι. Πριν χαλαρώσουμε με γεύμα στον Μούδρο. Ο Μούδρος είναι ένα ήσυχο αγκυροβόλι, στον μυχό του ομώνυμου κόλπου, απόλυτα αθέατος από την ανοιχτή θάλασσα. Αυτό εκτίμησαν οι Σύμμαχοι της Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που χρησιμοποίησαν το λιμάνι του για ελλιμενισμό. Λίγο πριν γίνει διάσημος από την περίφημη Ανακωχή που υπογράφηκε εδώ στις 17/30 1918 και ουσιαστικά τερμάτισε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ξεκινάμε την ημέρα μας με πλούσιο μπουφέ-πρόγευμα και κατόπιν αναχωρούμε για να επισκεφθούμε τοπικό οινοποιείο για να δοκιμάσουμε τα περίφημα Λήμνια κρασιά. Θα μάθουμε πώς το ηφαιστειακό υπέδαφος της Λήμνου, με τα ιδιαίτερα συστατικά του στοιχεία, προσδίδει τα χαρακτηριστικά αρώματα στα τοπικά κρασιά που αποσπούν πλέον πολλές διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων. Θα επισκεφθούμε επίσης ένα από τα πιο γνωστά εργαστήρια της Λήμνου με τοπικά προϊόντα (μαστιχοβανίλιες, ταχίνι, λουκούμια, βενιζελικά και άλλα), για να συνεχίσουμε έπειτα για τα Καμίνια και τον προϊστορικό οικισμό της Πολιόχνης. Ο οικισμός ήρθε στο φως το 1930 και τα ευρήματα συγκλόνισαν τους αρχαιολόγους. Ο οικισμός φαίνεται πως κατοικούνταν ήδη από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (4η προς 3η χιλιετία π.Χ.), εκτιμάται μάλιστα πως δεν ήταν ένας αλλά πολλοί μικρότεροι οικισμοί μαζί, επιβεβαιώνοντας και την ονομασία Πολιόχνη.

Συνεχίζοντας λίγο νοτιότερα ερχόμαστε στον Άγιο Σώζωντα, ένα παραθαλάσσιο εξωκλήσι για τον πολιούχο της Λήμνου, και κατόπιν παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής προς τη Μύρινα. Καθοδόν θα κάνουμε στάση στον γραφικό Κοντιά, το χωριό των ανεμόμυλων. Στα παλιότερα χρόνια η ιδιοκτησία ενός μύλου (στη Λήμνο αλλά και σε όλο το Αιγαίο) ήταν δείγμα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Ήταν ωστόσο και απαραίτητος για την επεξεργασία του πλούσιου σιταριού, καθώς η Λήμνος ήταν ανέκαθεν ο σιτοβολώνας του Αιγαίου, όπως εκτίμησαν δεόντως οι αρχαίοι Αθηναίοι και κατόπιν οι Βυζαντινοί. Σήμερα πολλοί από τους μύλους του Κοντιά έχουν αναστηλωθεί και μαγνητίζουν τους επισκέπτες με τη μαστοριά τους.

Στη συνέχεια έχουμε χρόνο για γεύμα στην παραλία του Εβγάτη (ή Νεβγάτη) και ελεύθερο απόγευμα στη Μύρινα, για να απολαύσουμε τις ανέσεις του ξενοδοχείου μας αλλά και να περιπλανηθούμε στα καλντερίμια της πρωτεύουσας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην πρωτεύουσα. Η Μύρινα είναι μια απρόσμενα όμορφη, ιδιαίτερη κωμόπολη γεμάτη εκπλήξεις. Το διπλό παραλιακό της μέτωπο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής. Με τον Ρωμέικο Γυαλό στη βόρεια πλευρά να αποτελεί την παραδοσιακή περατζάδα με τα καφέ, και τον Τούρκικο Γυαλό στη νότια πλευρά να προσκαλεί τον επισκέπτη στο λιμανάκι του με τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Ανάμεσά της, δεσπόζει επιβλητικός ο πελώριος βράχος με ένα από τα ωραιότερα κάστρα του Αιγαίου! Το πρωτοέφτιαξαν οι Βενετσιάνοι τον 12ο αι., με την αρχοντική οικογένεια των Γατελούζων (οι Γενοβέζοι ηγεμόνες και της γειτονικής Λέσβου) να του δίνουν εν πολλοίς τη σημερινή του μορφή. Το περίεργο είναι πως το κάστρο είναι ανοιχτό στο κοινό (δεν υπάρχει εισιτήριο), το ακόμα πιο περίεργο όμως είναι πως… κατοικείται! Όχι βέβαια από μεσαιωνικούς ιππότες αλλά από πλατώνια, ένα γένος ελαφιών που πριν αρκετά χρόνια μεταφέρθηκαν εδώ από τη Ρόδο. Βρήκαν εδώ κατάλληλο περιβάλλον, «κατέκτησαν» το κάστρο και σήμερα τριγυρνούν άφοβα ανάμεσα στα μεσαιωνικά σπαράγματα και τις πολεμίστρες. Οι ντόπιοι τα αγαπούν, δεν τα πλησιάζουν ώστε να μην τα τρομάζουν και τα φροντίζουν όσο μπορούν… Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, με τις σπάνιες σειρήνες από τερακότα!

Θα υπάρχει χρόνος για γεύμα στη Μύρινα, ενώ το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας στην Αθήνα.

  • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Λήμνος-Αθήνα οικονομικής θέσης με Sky Express, με δικαίωμα ανά επιβάτη μίας αποσκευής μέχρι 23 κιλά και μίας χειραποσκευής μέχρι 8 κιλά

  • Μεταφορές – εκδρομές ως πρόγραμμα με τοπικό κλιματιζόμενο πούλμαν

  • Διαμονή στο Porto Plaza 4* στον Κάσπακα

  • Πρωινό στο ξενοδοχείο καθημερινά

  • Αρχηγός / Συνοδός

  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς ως 75 ετών.

  • Φ.Π.Α.

  • Διάφορα προσωπικά έξοδα

Δίκλινο

 Μονόκλινο

 

    338 €

  399 €

Με ενδιαφέρει!

logo-heart-light

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και η ομάδα του Love Your Holidays θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών

Ακολουθήστε μας στα social media!

Μην χάσετε καμία προσφορά!

Εγγραφείτε στο Newsletter και λάβετε τις προσφορές μας & τα ειδικά πακέτα μας στο email σας, πάντα πρώτοι!

Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να σας στείλουμε ενημερώσεις που δεν χρειάζεστε. Φυσικά μπορείτε να διαγραφείτε από τις ενημερώσεις οποιαδήποτε στιγμή.