Αστροπαρατήρηση στο Καϊμακτσαλάν – Λίμνη Βεγορίτιδα – Λουτρά Πόζαρ - Καστοριά – Πρέσπες 2020-2021

Η διοργάνωση θεματικών βραδιών Αστρονομίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της φήμης αυτής. Θα προσφέρουμε μια θεματική βραδιά Αστρονομίας Astro-night - Αστροβραδιά για παρατήρηση με τηλεσκόπιο. Μακριά από τα φώτα της πόλης, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε αντικείμενα του βαθέως διαστήματος όπως: Αστερισμούς, Διπλούς Αστέρες, Αστρικά σμήνη, Νεφελώματα, ουράνια σώματα που είναι ορατά την εποχή αυτή. Ξεκινάμε με briefing - παρουσίαση για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα της Αστροβραδιάς, τον εξοπλισμό παρατήρησης που θα έχουμε στη διάθεσή μας, τους αστερισμούς και τη μυθολογία για εξοικείωση με τον νυχτερινό ουρανό, χρήσιμα apps αστρονομίας στο smartphone, και πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη δυνατή παρατήρηση. Η θεματική αστροβραδιά μας! Κάποια από τις βραδιές μας, και σε συνεννόηση πάντα με τον αστροφυσικό μας, θα απολαύσουμε μια μαγική βραδιά παρατήρησης των άστρων! Όσο πιο κοντά θα είμαστε στην αναχώρηση, θα γνωρίζουμε ποια βραδιά θα είναι.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Εκδρομής

Αναχώρηση νωρίς το πρωί . Ενδιάμεσες στάσεις. Διασχίζοντας τον κορμό της Ελλάδας, περνώντας από Γιαννιτσά, καταλήγουμε στην Έδεσσα, που παλαιότερα ονομάζονταν παράλληλα Βοδενά ή Πόλη των Νερών. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με καταπληκτική θέα στον κάμπο, άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900. Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες της που σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, ο οποίος ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα!  Εδώ θα δούμε και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού -γνωστό ως περιοχή των Μύλων- όπου θα μάθουμε όλη την «υδροκίνητη» ιστορία της Έδεσσας. Αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, νερόμυλοι, κανάλια με νερό, αλλά και μηχανές που μαρτυρούν την υδροκίνητη ιστορία της πόλης.Γεύμα ελεύθερο στην πανέμορφη πόλη των νερών.Είμαστε δίπλα από το ξενοδοχείο μας! Σε λιγότερο από μία ώρα από την πόλη της Έδεσσας, σε υψόμετρο 750μ. και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας, βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλαιού Aγίου Aθανασίου (παλιά Tσέγανη), ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτήρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Λιθόστρωτα σοκάκια µαγεύονται από τα πέτρινα κτίρια-δείγµατα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής- όπως το παλιό σχολείο. Στο φιλόξενο ξενοδοχείο μας, θα μας υποδεχτούν με παραδοσιακό τοπικό ποτό της περιοχής για καλωσόρισμα.  Δείπνο και διανυκτέρευση.

Μετά το πλούσιο πρωϊνό μας, αναχωρούμε για μια πανέμορφη διαδρομή! Θα περάσουμε από τη Λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου, για να μεταβούμε κατόπιν στα Λουτρά Πόζαρ. Θα θαυμάσουμε την καταπληκτική λίμνη, που είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1953, στα δυτικά του νομού Πέλλας, για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, πάνω στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου στο σημείο που παλιότερα υπήρχε ένα έλος, γνωστό με την ονομασία «έλη Τιά-βου».

Στα βόρεια της «σηκώνεται» επιβλητικά το Καϊμάκτσαλαν (ή Καϊμακτσαλάν) και στα νότια το όρος Βέρμιο. Στα δυτικά της βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, από την οποία ήταν υδατικά εξαρτημένη μέ-χρι το 1990, και στα ανατολικά, σε απόσταση 6 χλμ. βρίσκεται η πόλη της Έδεσσας με τον κάμπο της.  Η λίμνη βρίσκεται σε ύψος 470 μέτρων, και η έκτασή της, μαζί με τις γύρω γεωργικές και δασικές περιοχές φτάνει τα 12.000 στρέμματα. Το βάθος της φτάνει μέχρι τα 6 μέτρα. Τα νερά της τροφοδοτούνται από τις πηγές στο Νησί και στα Βρυττά καθώς και από τοπικούς χειμάρρους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο υγροβιότοπο με πολλές διαφορετικές εικόνες. Στα δυτικά της βρίσκονται οι «Πηγές» με κρυστάλλινα νερά που εκβάλλουν στη λίμνη και όμορφα αυτοσχέδια ξύλι-να γεφυράκια. Οι πανέμορφοι καλαμιώνες, οι δαίδαλοι με τα κανάλια, τα υγρολίβαδα και το α-προσπέλαστο εσωτερικό της, την διαφοροποιούν από πολλούς άλλους υγροβιότοπους. Η λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου είναι από τους πιο όμορφους τόπους για περπάτημα και παρατήρηση της άγριας φύσης στη Βόρεια Ελλάδα!!  Θα σταματήσουμε και θα απολαύσουμε τη φύση!

Ακολουθούμε τη διαδρομή προς το γραφικό χωριό Κερασιές. Η Κερασιά είναι ένα ακόμα χωριό της Ορεινής Πέλλας. Χτισμένο πολύ κοντά στο χωριό Καρυδιά, μόλις 13 χλμ. από την Έδεσσα, σε υψόμετρο 800μ. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μία πανέμορφη, παραδοσιακή γραφική πλατεία, στην οποία δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος και γύρω υπάρχουν καφενεία  και παντοπωλεία. Συνεχίζουμε για τα Λουτρά Πόζαρ. Η μόδα των spa έκανε την τελευταία δεκαετία, διάσημα τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ! Το νερό των λουτρών αναβλύζει σε θερμοκρασία 37ο C, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι πόσιμο. Η λέξη «πόζαρ» σημαίνει θράκα, αναμμένο κάρβουνο. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, στην περιοχή ήταν οχυρωμένος ο σερβικός στρατός. Ένας Σέρβος ενθουσιασμένος από τα ζεστά νερά έφτιαξε την πρώτη γούρνα. Μετά τη συνθήκη του Νεϊγί το 1919, η περιοχή της Αριδαίας επιστρέφει στο ελληνικό κράτος και αρχίζει η διαχείριση των λουτρών από έναν Αθηναίο αρχικά και αργότερα από τον Πόντιο γαμπρό του, ο οποίος ύστερα από απαλλοτρίωση των κτημάτων γύρω από τις πηγές, έχτισε το υδροθεραπευτήριο. Από το 1982-1994 τα λουτρά ανήκαν στην κοινότητα Λουτρακίου. Το 1994, μάλιστα, κατασκευάστηκε η πισίνα. Σήμερα,  τα λουτρά διαχειρίζεται ο δήμος Αλμωπίας.

Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε ύψος 390μ. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής, το οποίο εισχωρεί στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, θερμαίνεται, στη συνέχεια ανεβαίνει ψηλότερα και σταδιακά εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα στοιχεία. Ξεχωριστή ομορφιά στον τόπο προσδίδουν οι φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους αναψυχής. Θα προσφέρουμε είσοδο στον καταρράκτη. Tο πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους, είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό – Λαογραφικό Μουσείο των Λουτρών, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

 

 

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν ένας προορισμό, που συνδυάζει αρμονικά

 

δύο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης:

 • Λαξευμένη από το χρόνο γη!
 • Τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές

 

και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες!

 

 

Μετά το πλούσιο πρωινό μας, αναχωρούμε για μια μέρα γεμάτη εκπλήξεις! Θα περπατήσουμε στο χωριό και μετά μας περιμένει μια όμορφη μέρα στη λίμνη Bεγορίτιδα, μία περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Οι απόκρημνες όχθες της αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών, ενώ τα νερά της φιλοξενούν πλήθος ψαριών.

Θα επισκεφθούμε το «Πιπερόκτημα» με Παραδοσιακή Βιοκαλλιέργεια Πιπεριάς Φλωρίνης. Στον Άγιο Παντελεήμονα του Νομού Φλωρίνης, σε ύψος 600μ. και σε ένα ιδιαίτερο ξηρό μικρόκλιμα, η οικογένεια Ναουμίδη, καλλιεργεί τη φημισμένη  κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης στο αγρόκτημά της. Την οποία μεταποιεί και συσκευάζει στην πετρόκτιστη μονάδα της, ένα ζωντανό παράδειγμα αρ-μονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Σε περιφραγμένη έκταση 80 στρεμμάτων, αποκομμένο από άλλες καλλιέργειες, σε κοντινή απόσταση από τους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, το πιπερόκτημα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρρα. Το ιδιαίτερα ξηρό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο οικοσύστημα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για την καλλιέργεια της πιπεριάς. Το κλίμα του πιπεροκτήματος είναι ημιηπειρωτικό. Η λίμνη Βεγορίτιδα και γειτονική η λίμνη των Πετρών εκατέρωθεν  συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της πιπεριάς.  Το φύτευμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαγορευτική και για τη λίπανση χρησιμοποιούνται μόνο κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής. Ανάλογα τον αριθμό των ατόμων, το γκρουπ θα ξεναγηθεί στο πιπερόκτημα και στις μουστοπιπεριές και μετά θα μεταβεί κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα για να επιβιβασθεί στην ιδιωτική πλάβα του βραβευμένου σεφ μας. Θα ψαρέψουμε και φυσικά με πολύ κέφι την «ψαριά» μας θα την ψήσουμε στην πλάβα και ο σεφ μας θα ανασύρει κερωμένο και δροσερό κρασί από τον βυθό της λίμνης, για να συνοδέψουμε τον εκλεκτό μεζέ μας! Ένα απλό ψήσιμο ψαριών με κρασί και τσίπουρο! Η εμπειρία με τον αγαπητό σεφ μας μετρά!

Το κρασί που θα πιούμε, ανασύρεται από τον βυθό της λίμνης (κερωμένο) και θα το πιούμε δροσερό, αφήνοντάς μας μια ιδιαίτερη επίγευση στο στόμα! Επίσης, θα πιούμε ντόπιο τσίπουρο και θα έχουμε μια ολοκληρωμένη ξενάγηση και ψήσιμο ψαριών για περίπου μιάμιση ώρα!  Ο Άγγελος Ναουμίδης «γεννήθηκε» στη Λίμνη. Την ξέρει τόσο καλά όσο κανένας άλλος! Θα κινούμαστε περιμετρικά της λίμνης Βεγορίτιδας (λίμνη Οστρόβου), και ουσιαστικά θα είμαστε στα σύνορα των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης. Γύρω μας, τα όρη Βόρας στα βόρεια και Βέρμιο στα ανατολικά. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 Πλούσιο πρόγευμα και νωρίς αναχωρούμε από μια άλλη διαδρομή μέσω Φλώρινας και Πισοδερίου, για τις «Διεθνείς Πρέσπες», τα «υγρά σύνορα» της Ελλάδας με τα Βαλκάνια. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή λόγω φυσικού κάλλους και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Στη Μικρή Πρέσπα υπάρχει το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου με πλωτή γέφυρα δίνεται η δυνατότητα να το επισκεφθούμε. Θα σταματήσουμε στο χωριό Άγιος Γερμανός με την ομώνυμη βασιλική εκκλησία. Ψωνίστε παραδοσιακά προϊόντα και βέβαια τα ξακουστά φασόλια Πρεσπών. Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Δοκιμάστε ψάρια της λίμνης, πιπεριές Φλωρίνης αλλά και πολλές άλλες ντόπιες λιχουδιές. Όσοι επιθυμούν μπορούν να έχουν μία λιμναία περιήγηση με βάρκα (ατομικά έξοδα) για να δουν τα ασκητάρια της Μεγάλης Πρέσπας.  Θα «κλείσουμε» στην επιστροφή μας, μεσώ άλλης διαδρομής, οδεύοντας προς τη γραφική Καστοριά. Περιήγηση στην πόλη της Καστοριάς, περίπατο στη λίμνη, καφεδάκι. Αργά το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 Πλούσιος πρωινός μπουφές. Check out από το ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για Οινογευσία! Σε απόσταση 45’ και μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή, οδηγούμαστε στο Οινοποιείο Δημόπουλου. Το Κτήμα Δημόπουλος ιδρύθηκε το 2015 από τον Παναγιώτη Δημόπουλο, γιο ντόπιου οινοποιού, με σκοπό να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση που πάει δύο γενιές πίσω. Οραμα του η παραγωγή εξαιρετικών premium “terroir” κρασιών που θα βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους.

Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πέντε ποικιλίες κρασιών όπως ξινόμαυρο, ξινόμαυρο Reserved, ξινόμαυρο roze, syrah και η εκπληκτική «Κοντή Καρυδιά». Χρόνος για καφέ και φαγητό, σε ενδιάμεση στάση.  Πορεία προς Αθήνα με επιπρόσθετες στάσεις.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/10/2020- Τιμή από 389€

Τύπος Δωματίου

Κόστος

ΤΙΜΗ ΚΑΤ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

389 €

ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ

570 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  20/11/2020- Τιμή από 389€

Τύπος Δωματίου

Κόστος

ΤΙΜΗ ΚΑΤ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

389 €

ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ

570 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  23/12/2020 

Περιλαμβάνει ρεβεγιόν  Τιμή από 449€

 

Τύπος Δωματίου

Κόστος

ΤΙΜΗ ΚΑΤ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

449 €

ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ

630 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  30/12/2020 

Περιλαμβάνει ρεβεγιόν  – Τιμή από 449€

 

Τύπος Δωματίου

Κόστος

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

449 €

 

ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ

630 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  5 &26/2/2021

 

24/03/2021- Τιμή από 389€

 

Τύπος Δωματίου

Κόστος

ΤΙΜΗ ΚΑΤΆΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

389 €

ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ

570 €

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Διαμονή στο πολυτελές Kaimak Inn Spa & Resort 4*, στο 2o χλμ. Παλαιού-Νέου Αγίου Αθανάσιου.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωϊνό & δείπνο στο ξενοδοχείο μας)
 • Κατά την άφιξη των ταξιδιωτών, θα προσφέρουμε δωρεάν κέρασμα, τοπικό ποτό
 • Επιπρόσθετα προσφέρουμε δωρεάν ένα απλό γεύμα, από την «ψαριά» μας, όπου θα ψήσουμε τα ψάρια που θα ψαρέψουμε, την ημέρα εκδρομής με την πλάβα και το βραβευμένο σεφ, Άγγελο Ναουμίδη.
 • Δωρεάν Θεματική Αστρο-βραδιά
 • Οινογευσία στο Dimopoulos Estate με 5ετικέτες από Ξινόμαυρο, Ξινόμαυρο Reserved, Ξινόμαυρο Ροζέ, Syrah και την εκπληκτική «Κοντή Καρυδιά»
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση για ταξιδιώτες μέχρι 75ετών
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης & ΦΠΑ.

 • Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων & μουσεία
 • Ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 • Γεύματα εκτός ξενοδοχείου
 • Προσωπικά έξοδα
 • Ατομικά έξοδα
 • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα.
 • Φόρος διαμονής* (3€/δωμάτιο/διανυκτέρευση)

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον ταξιδιώτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Κάνε Κράτηση

Share

Αστροπαρατήρηση στο Καϊμακτσαλάν – Λίμνη Βεγορίτιδα – Λουτρά Πόζαρ – Καστοριά – Πρέσπες

Αστροπαρατήρηση στο Καϊμακτσαλάν – Λίμνη Βεγορίτιδα – Λουτρά Πόζαρ – Καστοριά – Πρέσπες

Τιμή από €389